14 maja 2019
Miód na przeziębienie – czy faktycznie działa?
Czym właściwie jest miód?
Miód to surowiec naturalny, będący efektem pracy pszczół Apis mellifica. Jest wytwarzany z nektaru kwiatowego bądź ze spadzi. Miód nektarowy produkuje się z nektaru jednego bądź kompozycji kwiatów. Z kolei podstawą miodu spadziowego jest, jak sama nazwa wskazuje, spadź, czyli wydzielina owadów, takich jak mszyce, czerwce i miodówki, które żerują na liściach drzew. Spadź, nazywana także rosą miodową, pojawia się na drzewach w postaci słodkich i lepkich kropelek, stanowiących pokusę dla pszczół. Te, zwabione słodką rosą, dodatkowo ją zagęszczają i składają w ulach. Ponieważ proces wytwarzania spadzi jest czasochłonny, w efekcie pojawia się ona nawet co kilka lat i to wyłącznie w najczystszych lasach Polski, miód spadziowy jest jednym z najdroższych. Niemniej wart jest swojej ceny, gdyż oprócz wspaniałego iglasto-żywicznego posmaku, wyróżnia go także bogactwo składników odżywczych i zdrowotnych.
MIÓD NEKTAROWY:
- wrzosowy;
- akacjowy;
- lipowy;
- gryczany;
- lawendowy;
- mniszkowy;
- słonecznikowy;
- malinowy;
- rzepakowy;
- wielokwiatowy (w tym także odmiany regionalne, np. miód podkarpacki).
MIÓD SPADZIOWY:
- ze spadzi iglastej, najczęściej z jodły i świerku;
- ze spadzi liściastej, najczęściej z lipy.
Czy miód na przeziębienie faktycznie działa?
O leczniczych właściwościach miodu mówi się od bardzo dawna. To właśnie miód stanowił bazę mikstur i naparów, będących babciną receptą na leczenie przeziębienia. Jego skład chemiczny znacząco różni się w zależności od rodzaju, jednak uogólniając, miód, poza cukrami prostymi, zawiera:
- białka;
- enzymy;
- kwasy organiczne;
- polifenole;
- olejki eteryczne;
- makro- i mikroelementy;
- witaminy.
Lecznicze działanie miodu to w głównej mierze zasługa składników o właściwościach antyoksydacyjnych, jak polifenole i kwasy organiczne, a także bakteriobójczych, jak na przykład glukoza. To właśnie dzięki nim objawy przeziębienia łagodnieją, a czas jego trwania zostaje skrócony. Spożywając miód w trakcie infekcji, zwiększa się produkcję cytokin, czyli białek ważnych dla komórek biorących udział w odpowiedzi odpornościowej, co bezpośrednio przekłada się na zmniejszenie liczby wirusów i innych chorobotwórczych drobnoustrojów. Ponadto, udowodniono, że jedzenie miodu pozytywnie oddziałuje na układ oddechowy. Miód nie tylko szybko nawilża i łagodzi podrażnienia, lecz także rozszerza naczynia krwionośne, tym samym niwelując kaszel. Liczne badania potwierdziły, że miód może być stosowany w pierwszym rzucie, jako środek wspomagający w leczeniu kaszlu, będącego objawem infekcji górnych dróg oddechowych u dzieci.
Należy jednak zauważyć, że naukowcy są zgodni, że miód, mimo swoich prozdrowotnych właściwości, nie wykazuje silnego działania farmakologicznego, więc nie może być traktowany jako lek. Co więcej, określenie miodu mianem panaceum na wszelkie choroby jest nadużyciem, bo dotychczas nie odkryto, aby miał jakieś konkretne działanie lecznicze. Miód to produkt, który wspomaga zwalczanie infekcji i może być stosowany w początkowym stadium choroby oraz w okresie rekonwalescencji. Miód to nie lekarstwo, to przede wszystkim zdrowa żywność, którą warto wprowadzić do codziennej diety, ze względu na jego naturalne źródło składników budulcowych, regulujących i energetycznych.
Sprawdź również: Domowe sposoby na przeziębienie: jak szybko pozbyć się dolegliwości?
Jaki miód na przeziębienie jest najskuteczniejszy?
- Miód spadziowy jest jednym z najlepszych w walce z przeziębieniem latem i zimą. Nie tylko ma wysoką aktywność antybiotyczną i antybakteryjną, jest antyseptyczny i przeciwzapalny, lecz także działa wykrztuśnie, dzięki czemu łagodzi kaszel. Miód spadziowy jest wręcz zalecany w przypadku zaburzeń układu oddechowego.
- Miód lipowy również ma wysoką aktywność antybiotyczną. Łagodzi kaszel, obniża gorączkę, działa napotnie, uspokajająco i przeciwskurczowo. Wspomaga leczenie takich chorób, jak angina, zapalenie zatok oraz ostrych przewlekłych infekcji przeziębieniowych.
- Miód manuka ma wysokie właściwości antybakteryjne, które zawdzięcza obecności metyloglioksalu. Miód z nowozelandzkiego krzewu to zarazem naturalny antybiotyk i probiotyk, którego dobroczynne dla zdrowia właściwości są stale omawiane przez naukowców z całego świata.
- Miód wielokwiatowy działa nie tylko łagodząco na objawy infekcji górnych dróg oddechowych, lecz także ma wiele składników odżywczych, dzięki czemu sprawdzi się jako doskonały suplement w okresach obniżonej odporności oraz przy spadku energii, typowym dla przesilenia wiosennego.
Jak przygotowywać mikstury z miodem, aby były skuteczne?
Aby jak najlepiej wykorzystać prozdrowotne właściwości miodu, przy przygotowywaniu z niego mikstur czy naparów należy pamiętać o tym, że miód nie lubi wysokich temperatur i może być podgrzany wyłącznie do temperatury 40 stopni C. Najskuteczniejsze działanie wykazuje, jeśli przyrządzi się z niego napój – miód zalany letnią wodą, pozostawiony na noc, umożliwi aktywację enzymów oraz produkcję nadtlenku wodoru, czyli substancji silnie bakteriobójczej. Dużą skuteczność wykazują również bardzo popularne kompozycje typu imbir, cytryna, miód na przeziębienie, łączące nie tylko wyjątkowy smak, lecz także bogactwo witamin i mikroelementów.
Przeczytaj również: Przeziębienie – leczenie, objawy, jak długo trwa?
- K. Basista, Właściwości biologiczne i prozdrowotne miodu oraz jego zastosowanie jako zdrowa żywność, “Gazeta Farmaceutyczna”, Wydawnictwo Kwadryga http://www.kwadryga.pl/upload/Dokumenty/Artykuly_naukowe/13_03_naukowy.pdf